Blogger Backgrounds

Khamis, 18 Ogos 2016

Bercuti di Janda Baik Pahang

Sebenarnya percutian ini tidak aku rancang, alah bukan aku pun yang uruskan. Minggu sebelum pergi aku begitu sibuk duk memikirkan dan membuat persiapan berkenaan temuduga kenaikan pangkat hari Selasa, jadi nak pergi bercuti pada hari Sabtu minggu yang sama. Alhamdullilah 8 tahun dah aku kat organisasi ini dan melayakkan aku untuk mencuba kepada temuduga bagi kenaikkan pangkat.

Maka berbalik kepada bercuti, yea bukan aku uruskan. Jadi except jelah apa yang orang uruskan. Sudah semestinya bila orang yang uruskan maka kita tidak boleh mengomen apa-apa sebab citarasa dan cara berbeza. Walaupun kadangkala terlepas gak gelak kat wajah aku ni semasa check ini.

Tempat penginapan yang di pilih adalah Riverside resort http://www.deriverresort.com.my/

Ok aku nak cerita pengalaman bercuti kat resort ni. Aku mempunyai expectation tinggi terhadap penginapan di Janda Baik, sebab sebelum ni aku ada gak google untuk tahu acah2 ayam je. Kat sini ada hotel mewah dan ada hotel taraf biasa. Rate pun pelbagai.

Bagi aku sapa bercuti kat sini memang semata-mata hendak bermain air, maka tidak hairanlah warga lembah Klang datang ke sini membawa anak-anak untuk bersantai di hujung minggu untuk menikmati kedamaian hutan. Yea ini memang aku akui, sesiapa yang memang warga lembah Klang pun mungkin tahu. Tapi aku bukan orang warga Lembah Klang hehehehehe.

Back to resort ni. Sebaik tiba dan nak check ini aku dapat bilik yang umpama kotak, ? Macam lakaran aku kat bawah ni.



Disebabkan di sini tiada aktiviti selain bermain air, maka otak aku pun mula bekerja (&$$%@^&&*())((_+&^%$#...................... Apa tu? Lupakan lah….oleh kerana orang yang uruskan maka stop mengomen.

Aku mula membuat negotiation untuk menukar bilik, mujur ada bilik kosong lain tapi harga rm130 berbanding yang asal rm100. Tapi still bukan di tepi sungai. Maka apa pilihan yang ada? Layan jelah bilik yang kedua ini. Not bad


kipas tegak tiada kipas siling

dalam bilik nama zuraini


pandangan hadapan bilik aku nama bilik ni Zuraini

Ok apa yang aku nak bagi tip di sini berkenaan percutian ke Janda Baik:

1.  Janda Baik ni kawasan kampung semulajadi di dalam alam semulajadi maka jangan expect ada macam2 seperti shoping complex, kopitiam, 7 eleven, stesen minyak.

2.  Bila bercuti kat sini, korang memang fully optimum tempat penginapan korang je, keluar masuk bilik- keluar mandi sungai -keluar masuk bilik - keluar pergi makan -balik bilik -relax tido…haaa tu je….


3.  Pemilihan bilik adalah penting, bila dah menggunakan bilik secara optimum maka carilah apa yang korang hajatkan. Bilik tepi sungai-ada verandar-bilik tingkat atas-ada TV. Ini keperluan perlu ada mengikut darjah penting 1-4. Bayar mahal sikit tapi dapat apa yang dihajati. Tak mahu row 2 or 3 jauh dari sungai, sebab bila sebut Janda Baik memang nak mandi sungai yang jernih tu…..

4.  Jangan makan kat hotel, rasaiilah cara makan di kampung, masakkan kampung, feel lepak malam2 di gerai kampung, moga teringat masa kecik2 dulu.

Ok aku rasa 4 tip utama ini adalah penting sebelum membuat pilihan menginap di janda baik.

Berbalik pada Riverside resort…aku nasihatkan tengok peta ni dahulu sebelum menempah penginapan. Sungai dia memang cantik dan cetek serta jernih.

bilik 2 tingkat kiri tu ok view dan private skit.....ngadap sungai

tiba je kena tahu arah ni...nak check in kan.....

pandangan dari reception office bilik first row

Kolam yang terbiar di hadapan reception office


ni pandangan dari atas bilik aku, kiri tu bilik first row menhadap sungai.

pandangan dari reception office

Oh ya aku tidak melibatkan diri dalam aktiviti mandi sungai, sebab maklumlah sekarang ni popular dengan kencing tikus…maka sekian….

0 Komen: