Blogger Backgrounds

Jumaat, 22 Mei 2009

Imbauan semalam

Di mana aharus aku mulakan? otakku seakan telah diperah beberapa hari kebelakangan ini. Minda letih membawa kepada kepenatan yang amat sangat pada malamku. hari ini banyak aku gunakan masa untuk kerja-kerja akhir sebelum ke kursus induksi selama 2 minggu. Aku juga dapat menjangka kepenatan yang bakal aku alami semasa kursus tersebut. Dalam kesibukan sendiri di akhir akhir, mejaku tiba-tiba dikunjungi 1 kad yang aku rasa tiada perasaan untuk digambarkan. Memandang dari kejauhan aku seakan sudah tahu apakah? siapakah? dan bilakah?. Jawapan yang telah lama aku perolehi. Aku tidak membuka kad itu. Hadiku duka kepiluan menyentap memori lalu. paparan 2 nama tertera kepada siapa ia dituju memecah mata hatiku. Mungkin terdetik sedikit perasaan mengapa tiada kad istimewa yang hanya ditujukan untuk aku? itu bicara mula hatiku. Oh ya mungkin aku ini hanyalah insan biasa yang hanya layak menerima apa sahaja yang diberi. "janganlah banyak bunyi, orang dah jemput pun kira ok, kau fikir kau siapa? setakat seorang kuli kerajaan yang tiada dato nya tiada tuan nya jangalah dok asyik nak istimewa" Bicara itu untuk aku. Secara jujur aku punyai 2 perasaan terhadap kad itu, pertama harap dijemput kedua harap dilupai. walaupun 2 perkara ini adalah berlainan, aku tetap berharap untuk menerimanya. Seperti yang aku luahkan di hari-hari sebelumnya, aku memang terkilan tidak dapat melihat dari kejauhan, mungkin hanya sms untuknya. Aku sedar diri ini aku dilarang untuk menghubunginya lagi. Tetapi hatiku meluap-luap untuk menghantar sesuatu walaupun sepotong perkataan.....................
Berkahwin juga merka akhirnya, mengimbau sedikit kenangan lalu aku mungkin seakan tidak percaya begitu pantas hubungan meraka, aku raakan hanya melibatakan 13 atau 14 bulan sahaja. Aku juga pernah menyatakan kepadanya bahawa jika ia mendapat teman baru selepas yang lama nescaya 2009 adalah tahun perkahwinannya. Aku mungkin tersilap sedikit menyatakan 09.09.2009 adalah tarikh itu. Ramalan kosong menjadi realiti.
Aku telah siap membungkus janji akhirku kepadanya, gambar-gambar lama yang pernah di mintanya satu masa dahulu. Ambillah kenangan itu.
Aku akan ke induksi semoga berjumapa 10.06.2009 nanti. Di saat itu, dia tidak lagi sama seperti R-sweet ku dahulu. Dia telah pergi bersama anyaman ombak kebahagian. Tapi jika dia berada dalam kesusahan aku sedia mendengar, moga aku terus hidup selagi di izinkan tuhan. Rompin dan Pekan aku pasti datang untuk mengimbau kenangan bersamamu.