Blogger Backgrounds

Jumaat, 18 Februari 2011

A Visit to Nottingham University Malaysia Campus


Organisasiku telah mengadakan satu lawatan ke university ini pada 17 Feb 2011. Tujuan lawatan adalah lantaran dari gesaan bos besar university supaya kami library pergi untuk melihat apakah ada yang terbaik di sebalik university dari UK ini. Lawatan di sertai 9 orang staf pelbagai pangkat.
Apa yang aku dapat simpulkan dari lawatan ini, tradisi tetap tradisi walau ke mana pun kita pergi melihat library ia tetap sama dari segi nadinya. Cuma gaya olahan dan pendekatan sahaja mungkin berbeza sedikit. Balik punya balik ia tetap sama. Pinjam Pulang adalah tadisi library yang mudah untuk diluahkan, bagaimana cara Cuma berbeza dari segi polisi organisasi terbabit.
Mungkin dunia library sedang mengalami konflik yang sama. Kekurangan pengguna ke perpustakaan! Mengapa? Semakin canggih dunia teknologi maklumat maka semakin mudah mendapatkan maklumat. Ancaman sebenar adalah perpustakaan itu sendiri yang membunuh diri sendiri. Mereka ke arah ‘e’ maka dengan ‘e’ semua akan berubah. Maklumat boleh di peroleh di mana sahaja tidak semstinya dalam bangunan perpustakaan sahaja. Hakikat di sedari atau tidak. Perpustakaan perlu menggunakkannya menggelakkan dari ketinggalan zaman.
Pulang dan tiba di pejabat jam 4.40 petang. Duduk sekejap aku terus balik melihat pagar rumah yang dikatakan telah siap….welll ini bab lain….