Blogger Backgrounds

Selasa, 8 Februari 2011

Sebab Kesesakan Lalulintas yang tidak Munasabah


Aku mencoret berdasarkan apa yang aku lihat, bukan nak kondem sesapa tetapi mengajak berfikir membaiki kesilapan. Aku akui aku bukan pakar dalam hal jalanraya tetapi sedikit sebanyak pemikiran yang dikurnia ilahi patut di fikir bersama mencari penyelesaian mudah hasil dari kesilapan mudah.

1. Masyarakat Malaysia yang prihatin

Bila terjadi kemalangan, sibuk nak melihat dan mengambil tahu, kenderaan jadi perlahan dan lama-kelamaan terus menjadi jem. Hakikat mmg kita masyarakat yang prihatin walaupun sibuk pihak berkuasa suruh jangan perdulikan apa berlaku. Tapi kalu kat kawasan kemalangan dengan kelajuan 110kmj tanpa memperdulikan keadaan sekeliling. Apa pula kata pihak berkuasa? Mungkin “haa tu ler tak perduli orang lain, inilah rakyat mesia yang tak prihatin” bagi aku juga dengan kelajuan itu juga maybe bleh jadi kemalangan kat tempat kemalangan pertama itu.

2. Tindakan pihak berwajib yang tidak 100% menyelesaikan kemalangan
Terjadinya kemalangan, adakah segera di alihkan? Aku tgk yg sibuk cuba pihak tow truck je, itupun sebab perniagaan. Yang pihak berkuasa?? Ada yang lalu je…sebab bukan repot pada diaorang, jd biar anggota lain uruskan. Pada masa yang sama jalan dah sesak. Ada juga kenderaan tidak segera di alihkan walaupun dh sejam kemalangan, menyebabkan sebab pertama aku di atas terjadi..padahal kete parking tepi jalan je..

3. Pihak berkuasa yang ghairah dengan jentera

Strobe light? Hebat menyala tak kira malam atau siang, duk tepi jalan dgn jentera sesaja buka lampu tu, menyebabkan pemandu memperlahankan kenderaan sebab takut kena saman atau pun sibuk nak amik tahu. Hakikat penyebab jem, bila berlaku kesesakan yang bangga duk tepi jalan tadi terus berlalu seolah2 ade kecemasan di tempat lain…nak ke mana tu jo? Bila malam hari memandu jentera pihak berkuasa dengan strobe light menyala di kawasan gelap, yang memeritkan mata pemadu lain, konon nak bagi amaran supaya berhati2. Tapi tak semua orang mesia ni sihat, xsemua orang mesia ni tak pakai cermin mata. Hakikat aku yang muda ni pun macam blank kejap bila terpandang lampu berkenaan dengan kelipan yang tajam.

4. Duduk tepi jalan tanpa sebab

Kebelakangan ini, maybe 2-3 tahun lepas kot, bila nak sambut perayaan tertentu je macam ops sikap banyak benar khemah2 kecil didirikan di tepi jalan. Ada apa dalam tu sendiri tengok sendiri tau walaupun kadang-kadang ada khemah je. Apa fungsi tu? BMW tetap lenjan 180kmj, nasib baik tak tercabut khemah tu. Rugi anggota, baik bantu atasi kesesakan di tempat tertentu. Tapi ok gak bagi aku, sebab khmeah tu banyak terletak kat kawasan kemalangan, rasa tak takut ler hantu keluar sebab polis ada kat ctu.

5. Kesesakan tiada tindakan atau lambat

Bila jem? Mana si pihak pengawal lalulintas?????? Lantak korang lah pemandu menyusun kenderaan, memotong q, guna laluan kecemasan. Akibatnya berjam-jam duk bergerak macam kura-kura, tapi di fikir kura-kura pun lagi laju.

Ini mungkin beberapa perkara yang aku Nampak dari hasil pemanduan dijalanraya selama ini. Aku minta maaf jika ini sebagai teguran yang tidak boleh diterima, Cuma aku harap berfikir secara professional mengatasi segalanya. Aku yakin masyarakat Malaysia dan malah aku juga mungkin sukar menerima teguran, ayat2 majalah atau wawancara masyarakat mesia biasa mengatakan teguran itu membina hehehehe politik lidah je tu, hakikat hati lain. Satu lagi jangan bila terjadi sesuatu perkara salahkan orang lain, aku benci betul bila pihak berkuasa mengatakan salah pemandu, sikap pemandu. Cammonlah dah basi, cuba ler selesaikan dengan professional anda semua. Kalu tak pandai kita ajar, tak tahu kita bertanya, bukan salahkan orang lain sebab kita tak tahu.


Tertarik dengan perihal “aku lapo ni,nape korang tak ingatkan aku untuk makan” hehehhehehe