Blogger Backgrounds

Khamis, 5 Mei 2011

FasT N Farious 5
Yes petang ni aku layan cerita ni..hope ok, tunggu pemberian binatang dariku...

True LIfe: edisi pindah rumah
Pahang
Ceritera masa memula kerja di kuantan, seminggu sebelum memulakan tugas, aku telah pergi ke Rompin dan tidur di rumah kawan aku di situ selama 2 hari dalam pada mencari rumah sewa di Bandar kuantan, kebetulan kawan aku itu bekerja di organisasi yang sama dengan kerja baruku kecuali daerah yang berbeza. Alhamdulillah dalam masa sepagi aku dah dapat rumah sewa walaupun di rasakan agak jauh dari Bandar dalam 7km, aku puas hati sebab ciri utama rumah yang aku cr adalah berpagar.

Aku ni sensitive sikit kalau jentera aku di luar pagar atau jauh dari kawasan rumah. So kalau dalam pagar rasa selamat sikit. Aku masih ingat lagi selepas itu 9 Julai sehari sebelum harijadiku, aku dengan rasa berat hati tanpa restu dari ibuku memulakan perjalanan ke Bandar Kuantan bagi memulakan tugas tepat 10 Julai. Sedih memang sedih, pertama tiada restu ibu dan kedua tempat yang dikunjungi begitu asing bagiku. Malam pertama aku merasa sedih dengan rumah yang baru dan kosong aku seakan orang terbuang jauh di negeri orang, sebelum ni pernah duduk rumah sewa semasa belajar tetapi bukanlah berseorangan. Jadi situasi baru begitu mengujiku. Selang 2 hari bekerja aku seakan fed up dan rasa ingin berhenti akibat pelbagai tekanan antaranya

1. Study fail unit

2. Teringat keseorangan

3. Kekosongan jiwa di rumah sewa

4. Pelbagai-bagai

Tekanan-tekanan ini menyebabkan aku bosan dan berjiwa kacau. Minggu pertama aku terus ke rompin stay 2 hari di rumahnya, sekurang-kurangnya ada teman berbual dan jiwa tidaklah sunyi, selang seminggu pulang ke kampung selang seminggu ke rompin, ingat lagi tengok live AF yang Mawi menang tu hehehee

Lama kelamaan semua rasa negative telah hilang, kawan pun semakin dikenali antara yang pertama kawan2 main kereta dan seterusnya lain dan xbukan iaitu miziboy. Banyak jasa budak nikat aku sepanjang 3 tahun di sana.

Tapi akhirnya aku terpaksa pergi, aku tak sesuai dengan jiwa orang pantai timur, aku tidak salahkan mereka, mungkin aku yang bermasalah.Melaka
Sekarang dah pindah umah kali ke 2 di Melaka, tapi kali ni versi rumah sendiri bukan rumah sewa.

Aku rasa perasaan macamni masa memula aku datang ke Bandar bersejarah ni untuk memulakan kerja. Dalam sebulan juga aku rasa jiwa aku kosong, yelah masa tu rumah sewa baru dengan nak sesuaikan keadaan di tempat baru, tiada rakan-rakan nak di ajak melepak di kala keboringan. Ada takde weekend balik kampong. Jadi episode di Pahang bermula kembali.

Di sini percampuran antara rakan pejabat amat terhad, kebiasaan nya hubungan kita semua akan terputus apabila selesai jam 5 petang. Weekend semua buat hal masing2, jumpa kembali semua pada isnin nye. Walaupun macamtu hubungan kami semua tetap baik tidak seperti keadaan di pantai timur dahulu. Di sini semua menghormati level masing2.

Tapi lama2 aku dapat sesuaikan diri, best ini bukan di pantai timur.

Eh apa plak cerita pasal keje, ni haa nape aku rasa busan duk umah ni, adeh busan nyer…bapa lama lah nak rasa cmni walaupun rumah ni dah lengkap tetapi aku rasa sama cam memula duk mah sewa dulu. Aku tau ni hanya sementara dalam penyesuaian diri, hopely akan berakhir dengan cepat.