Blogger Backgrounds

Khamis, 2 Disember 2010

Bila Diri Di Hargai

Siapa selalu hargai anda? Siapa ingat untuk menghargai anda? Adakah kita menghargai yang lain?

Berbicara pasal dihargai, semua manusia suka akan penghargaan yang diberikan kepada mereka. Tetapi berapa banyak kah penghargaan orang beri kepada kita secara langsung? Aku percaya dalam setahun pun nak dapat 5 pun susah. Tu belum aku menapisnya kepada penghargaan yang betul-betul penghargaan atau pun betul-betul keikhlasan.

Kadang-kadang kita membuat sesuatu bukan untuk penghargaan tetapi untuk kepuasan, bila orang tidak mengucapkannya kita tak terasa sangat sebab objektif kita pada awalnya bukan untuk penghargaan. Tetapi sebaliknya penghargaan yang dicari, kita akan kerap kali akan rasa kecewa. Jadi berubahlah untuk kepuasan dalam sesuatu tindakan.

Kita juga janganlah lupa menzahirkan penghargaan kepada orang lain jika kita inginkan kesempurnaan hubungan dengan manusia yang lain. Orang suka, kita pun suka bukan?

Bila mendapat sms si dia semalam, aku rasakan amat dihargai, bait-bait ayat yang nampak ringkas tapi cukup bermakna kepadaku. Terima kasih untuk itu. Aku rasa takda lah aku membuat sesuatu yang benar-benar harus diterima penghargaan setulus itu. Tapi dah di hargai aku terima seadanya.

Ini cuma sekelumit penghargaan sama ada sedar atau tidak aku juga mungkin menerima penghargaan dari yang lain. Jangan kecewa aku tujukan semua ini untuk kalian yang menghargaiku juga. Terma Kasih Jutaan kasih kerana semua sedar akan jasaku kepada kalian