Blogger Backgrounds

Khamis, 20 November 2014

JPJ oh JPJ


Apa sudah jadi dibawah pimpinan baru Ketua Pengarah nya? Hangat sungguh perdebatan di ruang media social. Isu hangat sebenarnya telah bermula ketika akta cermin gelap lagi tidak lama dahulu, dah kaji ok kira settle lah kot. Tub tub tub.. isu ini telah hangat kembali akibat operasi pemeriksaan no plet kenderaan bermula 1 November 2014. Bagi aku peraturan ini memang dah lama ada, dah kuatkuasakan pun. Tapi mengapa sejak 1 November 2014 ini ianya begitu hangat?

Mudah sahaja apabila KP JPJ mengeluarkan kenyataan yang di anggap kurang cerdik di media. Ayat “ no plet tidak mengikut spefikasi mengundang kemalangan” serta “kepastian kematian pada tahun 2020”... yea inilah dia kata keramat yang membuatkan seluruh rakyat Malaysia yang didakwa  oleh JPJ sebagai rakyat  yang mempunyai mentality kelas ketiga sejauh mana ketidakpandaian mereka dalam hal undang-undang dan akta. Bagaimana KP JPJ dikatakan seolah memperbodohkan rakyat? Benar atau tidak terpulang kepada anda menilai kehangatan yang melanda di saat blog ini diterbitkan. Bagi aku kesilapan KP JPJ adalah pada penggunaan kata-kata pasar dalam menyampaikan fakta yang dilihat beliau begitu fasih dgn angka-angka yang spontan di sebut semasa interview oleh wartawan di tepi highway. Bagi rakyat Malaysia (di dakwa JPJ mentalliti kelas ke3 ini), bahasa pasar mungkin di anggap kurang sopan, lebih lebih lagi dalam situasi rasmi siaran untuk media ketika itu.

Petikan dari www.themalaysianinsider.com

"Kepada Ismail, kerana pulut santan binasa, kerana mulut JPJ terseksa."
Awang berkata, orang ramai marah dengan kenyataan Ismail yang dilihat tidak menjaga sensitiviti, selain menjadi bahan jenaka.
"Empat kali perkataan mati digunakan oleh beliau. Ramai tergamam Ismail menggunakan bahasa pasar yang kasar sebagaimana yang digunakan oleh warga asing terutama Nepal dan Bangladesh.
"Awang tidak faham mengapa seorang ketua jabatan yang penting dalam perkhidmatan awam tidak boleh bertutur dengan kemas dan tepat untuk makluman awam melalui siaran media khususnya televisyen," katanya.
 Bagi aku, JPJ seharusnya bijak bermain dengan keprofesionalan dalam hal menguatkuasakan undang-undang ini. Telah lama JPJ menguatkuasakan undang-undang ini, mengapa tiada suara rakyat yang bangun mempersoalkannya?  Undang-undang ini berkaitan no plet ini bukan baru. Tetapi akibat statement itu, maka rakyat bangun membidas akibat ketelunjukkan JPJ berkenaan kebodohan rakyat.
JPJ seharusnya mula mengkaji segala peraturanya berkaiatan undang-undang/akta jalanraya serta pendekatan bagi generasi kini. Jangan terlalu selesa dengan harimau yang jinak walaupun telah berpuluh-puluh tahun dibela dan makan ditangan, apabila harimau telah mula dewasa cara dan pendekatan belaian dan pemberian makan juga seharusnya berbeza. Jangan pukul rata, maka jawapan itu terserlah pada hari ini. Jangan disalahkan pula apabila harimau itu mula mencederakannya, siapa silap siapa tidak berwaspada?
Dalam dunia baru dan alaf generasi baru ini, JPJ seharusnya memperkasakan dasar dan polisi dalamanya seupaya ia benar-benar mantap sesuai dengan kehendak generasi kini tetapi dalam masa yang sama tetap berpegang kepada apa yang logic dan munasabah. Jika dahulu orang memakai cawat jangan pula kini apabila orang memakai seluar adalah suatu kesalahan. Ingat perkasa seorang zaman dan logic harus diutamakan.

Aku merasakan KP JPJ sekarang adalah orang tua yang tidak relevan dengan zaman, jika ia gagal mendekati generasi kini dengan logic kini, maka dia memang sah tidak sesuai berada di suatu jabatan yang terlibat dengan penguatkuasaan undang-undang. Ramai lagi tokoh yang berdarah gen-y boleh memimpin generasi kini. Jika dahulu kita cuba lari dari kepompong penjajah, maka kini seharusnya gen-x tidak diperlukan lagi bagi memimpin gen-y kini. Namun aku tidak mengatakan bahawa semua pentadbir gen-x itu tidak sesuai, ada yang mempunyai ilmu yang sesuaia dengan zaman gen-y ini. Maka carilah yang bersesuaian.

Memperkasa dan menjenamakan buka dari luaran, banyak usaha yang perlu dibuat bagi rombakan secara menyeluruh terutama diperingkat dalaman termasuk unsure-unsur sahsiah anggota membawa kelunturan jpj sekian lama akibat perkataan terlalu “selesa”.