Blogger Backgrounds

Selasa, 4 November 2014

Penantian 23 tahun berkecai di kaki penyerang bergaji 120k


Apa sudah jadi? Aku menonton perlawanan akhir ini di gerai yang penontonnya majoritin  adalah orang pantai timur..Pastinya boleh dibayangkan betapa tertekan nya aku. Aku yakin mereka dari Kelantan. Walaupun seakan aku melihat mereka itu lalang..Namun aku tidak boleh berbuat apa-apa. Aku lemas dengan dialek2 pantai timur mereka.
Perlawanan 90 minit amat mengetirkan walaupun di akhir-akhir JDT menguasinya. Bayangkan setiap kali pemain JDT terlepas bola, terlepas shoot, kekasaran, pendek kata apa sahaja kegagalan JDT akan di sambut mereka-mereka ini dengan bertepuk tangan dan sorak gumbira. Apa yang aku nampak sepanjang 90 minit itu, kegagalan besar JDT adalah mengekalkan rentak konsisten selepas  eksiden tumbukan di perut Amri Yahyah. Jika dilihat sebelum itu memang JDT menguasai permainan. Jika diminta aku untuk komen eksiden Amri Yahyah tersebut, ramai orang mengatakan beliau berlakon. Kalu yea pun  jika dibalikkan kepada pemain lawan, mereka juga bakal membuat lakonan yang sama jika terlibat dalam eksiden berkenaan bagi meraih simpati. Pemain Pahang Saifinizam jelas kelihatan menumbuk beliau, kuat atau tidak persoalan ke 18 atau mungkin ke 102, tetapi secara visual memang aksi itu berlaku. Jadi apa kita boleh buat?

Tambahan masa 15+15 minit, jika dilihat secara visual penyudah johor 2 kalu halangan tiang gol sahaja, jika boleh dikira dengan congakkan matematik dan hukum momentum fizik dan teori ruang, ketidakcapaian keputusan mungkin berkisar di angka 2% yang menjadi halangan bola dari masuk ke gawang. Begitu juga hantaran amirul yang berkaya ditanduk ……………… namun tersasar sekitar 5% ruang gol.

Sepatutnya jika ditakdirkan kemenangan milik JDT aku yakin malam itu, JDT mampu meraih sekurang-kurangnya 5 gol pasti.

Bila memasuki penentuan penalty,aku pasti kepada kegagalan mana-mana pasukan malam itu adalah disebabkan oleh pemain, bukan pasukan lagi. Jika dipihak penjaga gol berpeluang menjadi wira jika dapat menyelamatkan bola. Jadi secara teori logic apa yang aku cakap ni adalah:
       
  •        Pasukan dah lepas tanggungjawab dipersalahkan
  •           Pemain yang gagal menyempurnakan penalty dianggap dalang kegagalan
  •        Penjaga gol bakal menjadi wira jika dapat selamatkan sepakan bola dari memasuki gawang


Memasuki penentuan penalty sudah semestinya eksiden amri yahya akan dilupakan, namun jika JDT menang pada 90min atau tambahan masa 15+15. Amri yahya bakal dikecam hebat. Kerana Pahang bermain 10 orang kerana lakonan nye.

Tekaan aku mengenai teori 2 mengena kepada JDT, apa sudah jadi padat Mat Yo? Jika dilihat dia tidak sepatutnya tertekan kerana dia adalah penyerang kebangsaan. Aku sudah menggangak antara dia dan Haris bakal membuat kesilapan. Pada pendapat aku, Amri yahya dan safiq Rahim sepatutnya mengambil sepakan malam itu. 2 nama yang awal-awal lagi aku tidak percaya adalah Mat yo dan Safee sali.Segalanya lebur malam itu dek kegagalan penyerang kebangsaan yang kununya penuh pengalaman. Jika dilihat pada 2 musim kebelakangan ini Safee dan Mat yo bukanlah satu nama yang gah tidak seperti 3 atau 4 tahun lepas. Aku rsa sengat mereka telah tiada, jadi mengapa bayar lebih untuk pemain yang ada nama besar tetapi skill yang tinggal sejarah. JDT seharusnya memikirkan sesuatu, teori membeli semua pemain hebat bukanlah jaminan, kombinasi keserasian adalah perlu. Pemain juga tidak seharusnya menunjukkan dengan aksi mengikut perasaan yang tinggi begitu juga barisan pegawai JDT, jangan tunjuk kita ini seaakan ganas, aku cukup malu dengan mewujudkan provokasi, tunjuk garang, bertikam lidah…aku melihat dari luar mereka mewujudkan sentiment negative itu. Mengapa? Kalu menang pun jika perangai macam itu…aku malu…..aku dah rasa menonton bersama team lain. Malu sangat. Respek Zainal Abidin dan barisan pegawai yang nampak cool ke atas pemain.


Secara keseluruhan pada aku JDT sepatutnya menang malam itu. Namun seperti ada tidak kena atau gangguan kepada pemain menyebabkan kita kalah. Apakah gangguan itu? Siapa berfikir mungkin faham selain eksiden jelas kegagalan Mat yo.