Blogger Backgrounds

Rabu, 28 Mac 2012

Aduhai Manusia yang benci perangainya Sendiri

Dalam kehidupan di bumi ini selain manusia terdapat juga mahluk tuhan yang lain seperti binatang, jin dan sebagainya. Yang paling dekat dengan aku adalah manusia dan binatang. Pertama sebab aku sendiri adalah manusia dan yang keduanya binatang sebab ia makhluk bergerak yang aku nampak. Biarkan binatnag itu. Meh cerita pasal manusia dan perangainya.
Entah kenapa sejak kebelakangan ini aku suka sangat melihat dan merenung sikap manusia.

Melihat sikap positif dan negatif mereka. Dalam banyak ragam dari sikap mereka yang jelas sekali aku lihat mereka tidak sedar akan perihal sendiri, perihal manusia lain yang sering jelas dilihat mereka. Senang kata salah orang dia nampak, tapi salah sendiri? It all perfect. Sungguhpun ada manusia yang sedar perkara ini tetapi mereka juga akhirnya gagal menjadi manusia perfect. Aku juga seperti mereka. Tetapi aku sedaya upaya menyedari perihal ini untuk aku belajar dan kepuasan diri mengetahui tentang mereka.

Alhamdullialh sehingga kini tanpa sedar atau tidak 2, 3 perkara aku mula senyum bila rakan-rakan membangkitkan hal itu. Aku sedaya upaya tidak menjelaskan perihal sedemikian, kerana apa? Kerana manusia ini ego dan tidak mahu mengakui kebenaran. Berleter, tunjuk pandai, tidak ambil endah adalah bakal akan keluar jika aku menjelaskannya.
Antara contoh:

Tidak suka Keputusan Bos
Percaya atau tidak semua pekerja tidak suka akan bos mereka, keputusan bos buat semuanya serba tak kena. Kita lihat di sini jika dia pula jadi bos? Perihal yang sama juga bakal berlaku. Mengapa? Sebab manusia ni fikir dia perfect tanpa menyedari dia ego. Hakikat sikap dan kecenderungan mereka berbeza. Jadi setiap manusia itu berbeza. Bagi aku, bos pegang risiko jadi ikut sahajalah apa dia kata walaupun ia tidak sealiran dengan aku.

Kamu Negatif
Manusia yang mengatakan orang lain itu negatif, apa sebenarnya? Jelas dan mudah, sikap yang memperlihatkan orang lain itu tidak betul. Tapi persoalan mudah……dia adakah sama? Yup negative jugak sebab open fire….hahahhaa

Tidak kira apa pun sikap dan perilaku kita sebagai manusia, maka haruslah difikirkan kita ada negative dan kita juga ada positifnya. Kena akui, jangan bongkak melalui ego anda. Semoga aku tabah melihat ragam manusia-manusia ini sepanjang penghidupan aku yang di izinkan tuhan ini. Sabar , berfikir dan kepuasan melalui senyuman sendiri. Hai lah manusia……………

Selamat Tinggal Yan

Mula mengenali insan ini sejak pertengahan Jun 2008, hampir sama akan kemasukkan aku ke organisasi baru ku ini. Bath pegawai third generation. Dengan jawatan dan posisi yang sama. Namun yang membezakan kami adalah status jawatan iaitu tetap dan kontrak. Namun jugak setelah hampir 4 tahun di sini, aku telah Berjaya mendapatkan pengesahan jawatan, dia? Status kontrak masih menyelubungi walaupun jawatan yang sama telah di masukki oleh orang baru (kemasukkan 2011 terus dapat status tetap). What the frog????????? Jelas terasa baginya hingga membawa kepada pencarian kerja lain dan akhirnya mendapat di Lembah Klang. Maka segalanya telah berakhir pada 23 Mac 2012 yang lalu.

Mengikut rekod dia tiada masalah dengan kerjanya di sini, segalanya berjalan lancar. Berdasarkan penglihatan dan pengamatan aku, relation dia dengan bos agak longgar, yang aku sendiri tidak pernah tahu mengapa dan kenapa. Menurut sumber yang aku boleh percayai ada di kalangan staf yang mempunyai hasad yang kurang baik menyatakan sesuatu kepada pihak bos. Senang cerita kategori ‘tali barut’.

Biarkan cerita itu. Aku simpati dengan nyer. 26hb kami pegawai dari third batch generation seramai 6 orang telah mengadakan majlis perpisahan kecil-kecilan sebagai penghargaan kepada rakan seperjuangan ini. Pelbagai luahan di ceritakan, namun biarkan ia menjadi rahsia antara kami.

All the best…to sukses….goodbye!